Szemüveglencsék

Egyfókuszú lencsék

Az egyfókuszú szemüveglencsék csak egy adott dioptriát tartalmaznak, legyen az egy egyszerű távoli szemüveg vagy egy olvasószemüveg.Bifokális lencsék

A többfókuszú lencsék már több dioptriát tartalmaznak egy azon lencsén belül. Ezek közül a legegyszerűbb típusok a bifokális lencsék, amik úgy vannak kialakítva, hogy azokban a felső rész és az alsó rész eltérő erősségű. Viselése így olvasáshoz és távolra is éleslátást tud biztosítani.

Tovább


Multifokális lencsék

Ahogy neve is jelzi ebben már nem csak 2 ( bi) dioptria van , mint a bifokális lencsékben, hanem egy folyamatosan változó dioptriaátmenet van a lencsében kialakítva, ami a távolra és közelre látás mellett biztosítani tudja már a köztes távolságra is ( pl. munkatávolságra) az éleslátást. Ezek a multifokális lencsék ( progresszív lencsék) egy központi csatornarészen belül tudnak teljes látásélményt biztosítani.

Tovább


Munkaszemüveg lencsék

A többfókuszú lencsék speciális csoportjába tartoznak a munkaszemüveg lencsék. Ezen lencsetípusokban is a több dioptria együttesen tudja biztosítani azt, hogy éles képet lássuk közelre és a választott munkatávolságra is.

Tovább